Manitu
Sharon

Sharon

Sharon Burgler heeft 29 jaar ervaring als Levenskrachtexpert en mediator in het begeleiden van artsen, juristen en directeuren met uiteenlopende mentale en sociale problematiek. In 1993 richtte zij Manítu op, bureau voor training, advies en coaching. Manítu is een oud indiaans begrip voor levenskracht - de eenheid die mens en natuur vormen. In eeuwenoude beschavingen werd de dialoog aangegaan met de natuurlijke omgeving en al haar levensvormen.

Ik wil geen geheim meer zijn

Het is 12.30 uur. De zaal in theater Bellevue in Amsterdam zit stampvol. De voorstelling ‘Sisters’ begint. Sisters gaat over drie generaties vrouwen met roots in een voormalige kolonie van Nederland. Suriname, Indonesië en de Antillen. Maar grappig genoeg zie ik dat het ook over vrouwen uit Drenthe en Amsterdam zou kunnen gaan.

Een vrouw op het toneel begint te praten: “Mijn dochter wordt morgen drie en ik heb begrepen dat je vanaf drie jaar je eerste herinneren hebt. Ik vraag me af, wat wil ik dat mijn dochter als eerste herinnering zal hebben.”

‘Sisters’ gaat over de vrouwenlijn van voormoeders tot toekomstige achterkleinkinderen die allen te maken krijgen met een mentale erfenis. De zin die mij raakt is: “Ik wil geen geheim meer zijn.”

Er zijn geheimen in families

De zin kan niet binnenkomen. Het is te heftig. Om te begrijpen waarom dat zo is zou je eigenlijk de culturen goed moeten kennen. In culturen als de mijne heb je bijvoorbeeld veel eenoudergezinnen. Waar de vader dan is. Niemand die het weet. Er zijn allerlei geheimen in allerlei families. En niemand die erover praat. Niemand die het weet.

Pas als ik de tranen bij mijn vriendin zie, gaat de deksel van mijn zorgvuldig bewaakte doosje open en voel ik de diepgang, de betekenis en draagwijdte van deze zin. 

Ik heb therapie gehad. Ik heb cursussen en opleidingen gevolgd die mijn mentale gezondheid versterkten. Ik heb zelfs een aantal intensieve persoonsgerichte trainingen doorlopen bij een Belgische huisarts, die een methodiek ontwikkeld had waarmee hij de werkelijke diepere oorzaak van mentale klachten bij de wortel aanpakte. 

Heftige ontkenning

Als iemand me had verteld, dat ik nog steeds een aantal geheime doosjes met mij meedroeg had ik heftig ontkend. Maar vanmorgen bij het wakker worden wist ik het. Ik heb nog een aantal geheime doosjes bij me. Ik ontdekte er nog een paar en ik stelde mezelf vraag na vraag: zijn het doosjes die nog te pijnlijk zijn. Doosjes waar ik nog bang voor ben. Doosjes waarvan ik me inbeeld nog niet sterk genoeg voor te zijn? 

Ja. Ik heb nog een paar geheime doosjes. Doosjes die te maken hebben met waar ik vandaan kom. Ik bedoel mijn achtergrond. Hoe mijn familie in elkaar zit. Wat mijn geschiedenis is. Ik vraag me af hoe mijn stamboom loopt en tot hoever dit teruggaat. Doosjes die dicht gebleven zijn. Waarom. Ik durf die vragen niet te stellen, omdat ik vanaf dat ik klein ben, met mijn vragen pijn naar boven haal bij degene die mijn vragen kan beantwoorden. 

Ik draai daar nog omheen en heb dit verborgen in het doosje ‘het kan me niet schelen. Mijn verleden boeit me niet. Wat geweest is, is geweest’. Daarom vraag ik me af of de stelling ‘zonder verleden geen toekomst’ klopt. 

Zonder verleden geen toekomst

Ik heb met dit gegeven leren omgaan. Laat ik het anders zeggen, het heeft mij juist gestimuleerd mijn eigen geschiedenis te schrijven, alhoewel dit soms botste met de familiegeschiedenis. Een familiegeschiedenis die mij onbekend is. En waar niet over gepraat werd. Dat bracht wrijving, onbegrip en afstand. Door mijn therapieën heb ik wel geleerd het proces van de anderen te respecteren en welbewust mijn pad te lopen. Zo heb ik mezelf ontwikkeld zonder alle vragen beantwoord te krijgen. Ik ben blij dat ik dit kan, zonder een verlangen naar antwoorden. 

‘Sisters’ heeft zo herkenbaar neergezet waar mensen zoals jij en ik mee te maken hebben, wanneer je kijkt vanuit de diverse cultuurachtergronden, spiritualiteit en het verschil in opvattingen en leefwijze tussen mensen van verschillende generaties. Een geheim zijn. Geen vragen durven stellen, omdat ze pijn naar boven halen. Stil een geheim zijn.  

De voorstelling is een cadeau, omdat ik door wat zich op het podium afspeelde naar een dieperliggend niveau geleid werd. Een nog dieperliggend niveau van besef, inzicht en bewustwording van meerdere geheime doosjes. Ik voel ze maar waar ze me vroeger emotioneel maakten heerst er nu een indrukwekkend voldaan gevoel als ik in de doosjes kijk. De heftigheid is verdwenen. Ik kan ernaar kijken zonder schaamte, zonder verlangen naar erkenning door anderen of angst voor veroordeling. En dit geeft mij rust en ruimte.

De heftigheid wordt minder

Ik hoor je denken: “Hoe kan dat. Hoe weet je dat de heftigheid verdwenen is?” 

Haha. Ik weet dit omdat ik het voel. De emotionele lading is eraf. Ik heb er hard voor gewerkt om te komen waar ik nu ben. Het proces om mij moeiteloos van mijn lasten te ontdoen, is de oplossing die ik jou ook gun. Praten helpt. In actie komen helpt. Naar een voorstelling gaan waar je in de spiegel kijkt helpt.  

En juist jij, die als arts geconfronteerd wordt met een groot diversiteit aan patiënten, collega’s en organisatie waarbinnen je werkzaam bent, hebt redenen genoeg om je psychische gezondheid goed te willen onderhouden. In diverse levensfasen ontdek je persoonlijke geheime doosjes die pijn, verdriet of in ieder geval een worsteling oproepen waarvan je even niet weet wat je ermee aan moet. Hoe zorg je dat je psychische belasting hanteerbaar blijft. 

Jaarlijkse mentale servicebeurten

Ik ben blij dat ik me altijd opengesteld heb voor mijn jaarlijkse mentale servicebeurten. Ik ben geen geheim meer. Ik heb nu handvatten om naar mijn geheime doosjes te kijken zonder schaamte, verlangen of angst. 

Ben jij arts? Of psycholoog? Of een andersoortige professional die verantwoordelijk is voor het welzijn van andere mensen? Dan moet je zelf het grootst mogelijke mentale welzijn hebben. Je hoeft namelijk niet ziek, onstabiel of gestrest te zijn om een coach of psycholoog nodig te hebben.

Zoek je hulp die je sterker maakt voor de toekomst? Laat me weten. Ik spreek je graag.

Meer berichten

Mijn ontmantelde muur

Vandaag deel ik mijn verhaal, niet als expert, maar als medereiziger op het pad van herstel. Laat mij je meenemen op een reis die

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontdek hoe ik jou help gezond en vitaal te blijven. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en worden niet met derden gedeeld.