Manitu
Sharon

Sharon

Sharon Burgler heeft 29 jaar ervaring als Levenskrachtexpert en mediator in het begeleiden van artsen, juristen en directeuren met uiteenlopende mentale en sociale problematiek. In 1993 richtte zij Manítu op, bureau voor training, advies en coaching. Manítu is een oud indiaans begrip voor levenskracht - de eenheid die mens en natuur vormen. In eeuwenoude beschavingen werd de dialoog aangegaan met de natuurlijke omgeving en al haar levensvormen.

Stralend jezelf zijn: Een feest vol veerkracht

Gisteren maakte ik een bijzonder feest mee, een viering van het leven en veerkracht. Mijn vriendin vierde haar zestigste verjaardag met zestig vrouwen, precies zestig dagen voordat ze zestig wordt. Ik stond versteld van de diversiteit die ik daar zag, een rijke mix van culturen, leeftijden, interesses, levenservaringen en successen van vrouwen die haar levenspad hadden gekruist. De warme herinneringen die werden gedeeld en de veerkracht die deze vrouwen toonden, raakten me diep en lieten me zien hoe belangrijk het is om jezelf te zijn en te stralen. Het was een inspirerende ervaring die me liet nadenken over wie ik zelf werkelijk ben en of ik de persoon ben die ik wil zijn.

De vraag “Wie ben ik en ben ik wie ik wil zijn?” speelt niet alleen in mijn hoofd, maar ook in vele andere hoofden. Het betekent dat je moet durven uitstijgen boven de verwachtingen van anderen, en dat brengt angst met zich mee. Angst voor afwijzing, angst voor uitsluiting. Ook ik hecht waarde aan goedkeuring en waardering van anderen, vooral van degenen die belangrijk voor mij zijn. Maar waarom eigenlijk? Waarom laat ik goedkeuring zo’n belangrijke rol spelen in mijn leven? En waarom heb ik het toegelaten dat anderen bepalen wie ik ben en wie ik zou moeten zijn?

Wie ben ik en ben ik wie ik wil zijn

Op het feest zag, hoorde en voelde ik dat deze vraag niet gebonden is aan leeftijd, achtergrond of sociale status. Het gaat erom hoe onafhankelijk ik durf te zijn. Durf ik mijn eigen pad te bewandelen, mijn eigen wijsheid te volgen? Het vergt moed, geloof in mezelf en trots om echt onafhankelijk te durven zijn.

Helaas worden deze eigenschappen niet altijd aangemoedigd in onze groei en ontwikkeling. Vaak worden we juist geleerd om ons te conformeren aan de normen en waarden van onze omgeving. We worden opgedragen niet boven het maaiveld uit te komen, om in een gestileerd plaatje te passen en om respect te hebben voor ouderen.

Maar in dit proces verliezen we onszelf, raken we verstrikt in onzekerheid en twijfelen we over onze eigen overtuigingen en handelingen. Het is een neerwaartse spiraal die leidt tot mentale, fysieke en sociale ongezondheid.

Het antwoord ligt binnen

Ook ik heb mijn momenten gehad waarop ik vastliep, waarop ik me afvroeg wie ik werkelijk was en of ik wel aan de verwachtingen voldeed. Het is een proces van zelfontdekking dat we allemaal doormaken, en dat behoorlijk verwarrend en beangstigend kan zijn. Maar ik heb geleerd dat het antwoord op de vraag “Wie ben ik en ben ik wie ik wil zijn?” alleen in mezelf te vinden is.

Ik ben begonnen met het creëren van moed om mezelf te zijn, om mijn stem te laten horen en mijn eigen keuzes te maken. Het was een uitdagend proces, dat elke dag opnieuw om toewijding vraagt. Elke dag voel ik meer en meer hoezeer ik in mezelf geloof, hoe waardevol ik ben en hoeveel mijn mening ertoe doet. Ik kan oprecht zeggen dat ik trots ben op wie ik ben en op wat ik heb bereikt, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Dit gevoel van trots en eigenwaarde maakt me blij, vastberaden en open naar anderen.

Door mezelf kleine stappen voorwaarts te gunnen, heb ik ruimte gekregen om te luisteren naar mijn innerlijke adviseur. Mijn wijsheid zit immers binnen in mij. Ik heb geleerd om steeds beter te luisteren naar die innerlijke stem die mij dichtbij mezelf houdt en die mijn behoeften en verlangens erkent.

Jouw impact

Als ik je één advies mag geven, zou ik zeggen: “Durf jezelf te uiten en te laten zien wie je werkelijk bent. Wees niet bang om anders te zijn dan anderen. Juist in die uniekheid ligt jouw kracht en jouw vermogen om een positieve impact te hebben. Onthoud dat de goedkeuring en waardering van anderen nooit belangrijker mogen zijn dan de goedkeuring en waardering die je voor jezelf hebt. Jij bent de enige die jezelf definieert en bepaalt hoe gelukkig je bent. Dus omarm je eigenheid, omarm je veerkracht, en laat jezelf stralen als de prachtige persoon die je bent.”

Meer berichten

Mijn ontmantelde muur

Vandaag deel ik mijn verhaal, niet als expert, maar als medereiziger op het pad van herstel. Laat mij je meenemen op een reis die

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontdek hoe ik jou help gezond en vitaal te blijven. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en worden niet met derden gedeeld.