Manitu
Sharon

Sharon

Sharon Burgler heeft 29 jaar ervaring als Levenskrachtexpert en mediator in het begeleiden van artsen, juristen en directeuren met uiteenlopende mentale en sociale problematiek. In 1993 richtte zij Manítu op, bureau voor training, advies en coaching. Manítu is een oud indiaans begrip voor levenskracht - de eenheid die mens en natuur vormen. In eeuwenoude beschavingen werd de dialoog aangegaan met de natuurlijke omgeving en al haar levensvormen.

Skybound: Waar Vliegen en Leiderschap Samenkomen

Op het kleine vliegveld van Middenmeer was de lucht fris en helder, ideaal voor een vliegles. De zonnestralen spiegelden vlijmscherp over de hangars, en de ochtenddauw maakte plaats voor het ontluikende groen van het gras. Zoë, gehuld in haar pilotenuniform, staarde gefascineerd naar het sportvliegtuig. Zij had al enkele lessen gevolgd, maar voelde dat deze dag uniek zou zijn.

“Zoë!” riep ik terwijl ik naar haar toe liep, een gedetailleerde checklist in de hand. “Ben je klaar voor vandaag?”

Ze knikte, maar haar twijfelende blik verraadde haar nervositeit. “Ik denk het wel.”

Vliegen en leiderschap begint op de grond

Met een glimlach zei ik: “Vandaag gaat niet enkel over vliegen. Je gaat de connectie tussen vliegen en leiderschap ervaren.”

Ze keek verrast. “Leiderschap? Ik dacht dat we het luchtruim zouden opzoeken.”

“We gaan zeker vliegen,” antwoordde ik, “en tijdens het vliegen zul je ook de kunst van echt leiderschap ontdekken.”

Zonder verder te wachten, gaf ik Zoë de checklist. “Laten we beginnen bij het begin. Controleer het vliegtuig.”

Waarom routine de sleutel is tot meesterschap

Zoals getraind, begon Zoë systematisch het vliegtuig te inspecteren. Zij checkte de olie, de brandstof, de bandenspanning en de vleugels. “Waarom doen we dit elke keer opnieuw?” vroeg ze.

“De vraag stellen is hem beantwoorden,” antwoorde ik.

Ze dacht even na en zei: “Om er elke keer weer honderd procent zeker van te zijn dat alles werkt?”

“Precies,” zei ik, “In leiderschap, net als in vliegen, moet je voorbereid zijn. Je kunt niet zomaar in de cockpit springen en verwachten dat alles goed gaat. Een effectieve leider kent zijn middelen, zijn uitdagingen en zijn grenzen.”

The sky is not the limit als je samenwerkt

We klommen in de cockpit, en terwijl Zoë de motoren startte en de communicatie met de verkeerstoren en andere bijkomende communicatie via de radio controleerde, vervolgde ik: “Een leider moet communiceren, net als jij nu doet met de verkeerstoren. Zowel in de lucht als in een team is duidelijkheid essentieel.”

Eenmaal in de lucht werd de les intenser. Ik daagde Zoë uit met verschillende manoeuvres op windstoten, luchtzakken en andere onverwachte gebeurtenissen te anticiperen. “Je kunt het weer niet beheersen,” legde ik uit, “net zomin als je elke situatie op de werkplek kunt beheersen. Maar je kunt wel leren hoe je moet reageren, hoe je je koers kunt aanpassen en met diverse uitdagingen omgaat. Flexibiliteit is cruciaal.”

Tijdens de vlucht kwamen we ook andere vliegtuigen tegen. “Hoe ga je om met andere vliegtuigen in de lucht, Zoë?”

“Ik houd ze in de gaten, houd afstand en blijf communiceren,” zei ze zonder te aarzelen.

“Zie je de overeenkomst met leiderschap?

“Ja. Ik moet me bewust zijn van anderen, met ze samenwerken en tegenwind gebruiken om vooruit te komen.”

Perfecte landing, perfect leiderschap

Bij het inzetten van de landing benadrukte ik: “Het eindspel is cruciaal. Een goede leider weet hoe zij een project tot een succesvol einde moet brengen. Zij weet haar visie concreet te maken. Zoals jij nu je voorbereidt op de landing, zo moet je als leider plannen, anticiperen en handelen. Door vaak te oefen krijg je vertrouwen, weet je wanneer je kracht moet zetten en weer los kunt laten.”

Toen we weer op vaste grond stonden, keek Zoë me dankbaar aan. “Dit was de meest verhelderende vliegles die ik ooit heb gehad. Ik heb nog beter leren vliegen en geleerd hoe ik een betere leider kan zijn.”

Lachend sloeg ik haar op de rug. “Dat was precies de bedoeling, Zoë. Onthoud altijd: de lucht en het leven zijn vol uitdagingen. Met de juiste vaardigheden, attitude en mindset kun je vele obstakels overwinnen.”

Meer berichten

Mijn ontmantelde muur

Vandaag deel ik mijn verhaal, niet als expert, maar als medereiziger op het pad van herstel. Laat mij je meenemen op een reis die

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontdek hoe ik jou help gezond en vitaal te blijven. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en worden niet met derden gedeeld.