Manitu
Picture of Sharon

Sharon

Sharon Burgler heeft 29 jaar ervaring als Levenskrachtexpert en mediator in het begeleiden van artsen, juristen en directeuren met uiteenlopende mentale en sociale problematiek. In 1993 richtte zij Manítu op, bureau voor training, advies en coaching. Manítu is een oud indiaans begrip voor levenskracht - de eenheid die mens en natuur vormen. In eeuwenoude beschavingen werd de dialoog aangegaan met de natuurlijke omgeving en al haar levensvormen.

Pleidooi voor Eenheid: Omwenteling in de Advocatenpraktijk

Terwijl ik in de eerste klasse coupe van de trein zat, omringd door fluisterende gesprekken en het zachte tikken van laptops, reflecteerde ik op de spanningen binnen ons advocatenkantoor. De omgeving in de trein contrasteerde scherp met de snijdende stilte die soms in onze vergaderzalen hing. Mijn ontmoeting met een Limburgse advocaat in de trein bracht een zeldzaam moment van openheid, iets wat ik miste op kantoor.

Ontwaken van inzicht

Op kantoor zag ik Jasper, een senior partner, staand bij het raam met uitzicht op de stad. Zijn houding, een mix van vermoeidheid en vastberadenheid, weerspiegelde de jaren van juridische strijd. Ooit was hij een felle voorvechter van gerechtigheid, maar de druk van de advocatuur had zijn idealisme getemperd.

“Jasper, we moeten onze aanpak heroverwegen,” zei ik, terwijl ik naar hem toe liep. “De constante competitie, het wantrouwen… het ondermijnt ons als team.”

Hij draaide zich naar mij toe, zijn blik intens. “Laura, we zijn advocaten, geen therapeuten. Maar je hebt een punt. Hoe behouden we onze scherpte zonder onszelf te verliezen?”

Open dialoog

In de vergaderruimte, onder het koele licht van de kroonluchter, bracht ik de kwestie ter sprake. Thomas, een jonge advocaat, leunde naar voren. “Ik voel me vaak geïsoleerd, alsof elke zaak een persoonlijke strijd is.”

Marianne, een ervaren procesadvocaat, knikte. “We verliezen het grotere plaatje uit het oog. Onze zaken gaan over mensen, niet alleen over winnen.”

Echo’s van vooruitgang

Na de vergadering bespraken Jasper en ik mogelijke oplossingen. “Laten we beginnen met een mentorprogramma,” stelde ik voor. “En regelmatige teambuildingsessies om het onderlinge vertrouwen te versterken.”

Jasper stemde in. “En laten we onze successen als team vieren, niet alleen als individuen.”

In de weken die volgden, zag ik hoe het kantoor veranderde. Tijdens een mentorbijeenkomst zag ik Thomas lachen, iets wat zelden gebeurde. Marianne leidde een workshop over empathie in de advocatuur.

In de vergaderruimte hing nu een sfeer van samenwerking in plaats van competitie. Collega’s wisselden ideeën uit, en de lucht van spanning maakte plaats voor een gevoel van gemeenschappelijk doel.

Professionele scherpte

Terwijl ik op een avond laat het kantoor verliet, stond ik even stil bij het raam, uitkijkend over de verlichte stad. De veranderingen waren subtiel, maar ze waren er. We hadden geleerd om onze professionele scherpte te behouden, terwijl we ook een ondersteunende gemeenschap vormden. Misschien, dacht ik, was dit de echte omwenteling in ons advocatenpraktijk. 

Meer berichten

Mijn ontmantelde muur

Vandaag deel ik mijn verhaal, niet als expert, maar als medereiziger op het pad van herstel. Laat mij je meenemen op een reis die

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontdek hoe ik jou help gezond en vitaal te blijven. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en worden niet met derden gedeeld.