Manitu
Sharon

Sharon

Sharon Burgler heeft 29 jaar ervaring als Levenskrachtexpert en mediator in het begeleiden van artsen, juristen en directeuren met uiteenlopende mentale en sociale problematiek. In 1993 richtte zij Manítu op, bureau voor training, advies en coaching. Manítu is een oud indiaans begrip voor levenskracht - de eenheid die mens en natuur vormen. In eeuwenoude beschavingen werd de dialoog aangegaan met de natuurlijke omgeving en al haar levensvormen.

De spiegel van Woorden

Het was een typische, regenachtige vrijdagmiddag. Ik had me genesteld in de warme hoek van mijn geliefde café, een stomende kop koffie als gezelschap, terwijl de woorden uit mijn nieuwste roman zich als een tapijt voor me ontvouwden. De regen tokkelde zachtjes een rustgevende melodie op het raam, een vloeiende begeleiding bij de rustige muziek die door het café zweefde.

Verloren in de wereld van het boek, merkte ik nauwelijks de twee vrouwen op die aan de tafel naast me kwamen zitten. Maar toen drong een zachte, aarzelende stem tot me door, doordrenkt van een melancholie die me deed opkijken. Een van de vrouwen sprak, haar ogen getekend door een verdriet dat me aan de grond nagelde.

Echo’s van pijn

“Ze zei dat ik altijd alles verkeerd doe, dat ik een totale mislukking ben,” bekende ze, haar blik vastgeklonken aan haar onaangeroerde kop thee. “Misschien heeft ze gelijk. Misschien ben ik inderdaad niets waard.”

Haar vriendin legde een hand op haar arm, een kleine, geruststellende aanraking. “Die woorden zijn van háár, niet van jou. Ze zeggen niets over wie jij bent, maar alles over wie zij is.”

Deze eenvoudige, maar diepe waarheid raakte me als een lichtflits. Ja, onze woorden zijn als vensters op onze ziel, ze onthullen onze diepste overtuigingen en weerspiegelen hoe we de wereld en onszelf zien.

De woorden die we spreken hebben kracht, en niet alleen omdat ze ons eigen zelfbeeld vormen. Ze kunnen ook de harten van anderen raken, ze kunnen troosten of kwetsen, inspireren of onderdrukken. Maar wat als we leerden deze woorden te zien voor wat ze werkelijk zijn: een spiegel van de spreker, niet van de ontvanger?

Weerkaatsing van de ander

Ik nam een slok van mijn koffie, liet de warmte me van binnenuit vullen en overdacht deze openbaring. De woorden die de vrouw had herhaald, waren geen reflectie van haar eigen waardigheid, maar van de innerlijke strijd van degene die ze had uitgesproken. Ze waren een echo van andermans pijn, niet van haar eigen waarde.

Hoe vaak hebben we dit allemaal wel niet ervaren? Woorden die ons raken, die we onbewust toelaten om ons zelfbeeld te beïnvloeden, terwijl we eigenlijk zouden moeten inzien dat deze woorden slechts een echo zijn van de ander.

Terwijl ik daar in het café zat, besefte ik dat de grootste uitdaging is om de woorden van anderen bij hen te laten. Ze mogen ons raken, maar ze mogen ons niet definiëren.

Kracht en Zelfwaardering

Ik keerde terug naar mijn boek, maar mijn gedachten bleven bij de twee vrouwen aan de tafel naast me. Ik wenste de vrouw, die zo diep gekwetst was door andermans woorden, de kracht om te zien dat die woorden haar niet definieerden. Ze waren slechts de echo van een ander persoon, een reflectie die niets te maken had met haar eigen intrinsieke waarde.

Die regenachtige middag bracht een kostbare les over de kracht van woorden en de resonantie die ze kunnen hebben. Maar bovenal liet het me zien dat we zelf de macht hebben over hoe we de woorden van anderen interpreteren, en dat we ze moeten zien voor wat ze werkelijk zijn – een spiegel voor de spreker, niet voor de luisteraar.

Meer berichten

Mijn ontmantelde muur

Vandaag deel ik mijn verhaal, niet als expert, maar als medereiziger op het pad van herstel. Laat mij je meenemen op een reis die

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontdek hoe ik jou help gezond en vitaal te blijven. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en worden niet met derden gedeeld.