Manitu
Picture of Sharon

Sharon

Sharon Burgler heeft 29 jaar ervaring als Levenskrachtexpert en mediator in het begeleiden van artsen, juristen en directeuren met uiteenlopende mentale en sociale problematiek. In 1993 richtte zij Manítu op, bureau voor training, advies en coaching. Manítu is een oud indiaans begrip voor levenskracht - de eenheid die mens en natuur vormen. In eeuwenoude beschavingen werd de dialoog aangegaan met de natuurlijke omgeving en al haar levensvormen.

De echo’s van verborgen verhalen

Ik loop langs de Amsterdamse grachten, de zon werpt glinsterende schaduwen op het water. Vanbuiten lijkt mijn leven perfect: een bloeiende carrière als notaris, een statig kantoor en een stroom van cliënten die mij vertrouwen. Maar diep van binnen voel ik een knagende leegte, een druk die zwaar op mijn schouders rust.

Ik stop bij een koffiehuis, op zoek naar een moment van rust. Hier ontmoet ik Sofie, een barista met een passie die verder reikt dan haar koffie. Ze vertelt me over haar liefde voor eerlijke chocolade, de verhalen achter elke boon, en de uitdagingen van het najagen van integriteit in een complexe wereld. Haar woorden raken een snaar in mij. Ik realiseer me dat er achter elke façade een dieper verhaal schuilt.

Een impulsieve gedachte komt in me op. Wat als ik een plek creëer waar mensen zoals ik hun masker kunnen laten vallen? Een geheime ontmoetingsplek waar echte verhalen en ervaringen gedeeld kunnen worden, ver weg van de schijnwerpers van onze professionele levens.

Sofie is direct enthousiast en biedt aan haar ethische chocolade als brug te gebruiken. De zachte smaak en het krachtige verhaal erachter wordt ons symbool, een herinnering aan waarom we samenkomen.

Chocolade als brug naar verbondenheid

Onze geheime bijeenkomsten in een verborgen kelder worden al snel mijn reddingsboei. Elke week, als de stad slaapt, vinden we hier troost in gedeelde verhalen en gelach. Het gevoel van verbinding is intens, het verdrijft de eenzaamheid die ik zo vaak voel.

Maar geheimen zijn moeilijk te bewaren. Op een avond, als Sofie en ik de kelder betreden, wacht een verrassing. Mijn leidinggevenden staan ons op te wachten. Mijn hart slaat over, de consequenties flitsen door mijn hoofd. Maar dan zie ik het: de kwetsbaarheid in hun ogen, dezelfde eenzaamheid die ik voelde. Ze zoeken, net als wij, naar echte connectie.

De kelder vult zich met nieuwe energie, een mix van opluchting en hoop. Hier, in de schaduw van de grachten, ontstaat een gemeenschap van verhalen, steun en chocolade.

De geheime bijeenkomsten in de verborgen kelder zijn voor mij, net als voor de anderen, een bron van troost. Het delen van verhalen en het gevoel van verbondenheid is als een balsem voor onze gekwetste zielen. En toch, ondanks de opluchting en saamhorigheid, hangt er een sluier van onuitgesproken angst en schuldgevoel over ons heen.

Het onuitgesproken gewicht van schuldgevoel

Er zijn zaken, persoonlijke issues, die we niet met elkaar durven delen. We zijn bang voor de kwetsbaarheid, voor het oordeel, zelfs binnen deze veilige haven. Sommige dingen blijven onuitgesproken, en die onuitgesproken woorden wegen het zwaarst.

Op een van de bijeenkomsten merk ik op dat Pieter, een collega van mij, opvallend afwezig is. De laatste tijd lijkt hij veranderd; rustiger, meer in balans, en met een vrede die ik niet eerder bij hem heb gezien. Als ik hem ernaar vraag, glimlacht hij en vertelt over zijn coach, Sharon.

Een anker in de storm

Pieter deelt hoe Sharon een anker voor hem is geworden in de storm van het leven. Een plek waar hij zowel zijn professionele als persoonlijke zorgen kan delen, zonder angst voor oordeel. Ze heeft hem geholpen zijn grenzen te stellen, voor zichzelf te zorgen en meer helderheid te krijgen in zijn leven. Het weten dat Sharon gebonden is aan een geheimhoudingsplicht, geeft hem de veiligheid om echt open te zijn.

Het nieuws verspreidt zich snel binnen onze groep. En hoewel de kelderbijeenkomsten doorgaan, zoeken velen van ons individueel Sharon op, op zoek naar die diepere herstel en het begrip dat we soms nodig hebben.

Onze kelder blijft een plek van verbondenheid en verhalen, maar Sharon’s coaching biedt een aanvullende ruimte voor persoonlijke groei en begrip. Een plek waar we onszelf kunnen zijn, zonder de maskers, zonder de angst.

Voorbij de maskers en de schaduwen

In de verborgen hoeken van ons leven, waar oprechte emoties en verhalen zich verschuilen, vinden we onze meest authentieke verbindingen. Het vereist moed om je ware zelf te onthullen en te ontdekken dat de sprong, hoe angstaanjagend ook, de moeite waard is. 

Hoewel de herkenning in de gemeenschap troost biedt, is er ook een diepe behoefte aan individuele begeleiding: een veilige haven om de diepste wonden te erkennen en vrij te laten. Het is de combinatie van dit collectieve begrip en persoonlijke aandacht die leidt tot een volledig gevoel van welzijn en innerlijke rust. 

De keuze voor een nieuw evenwicht, zoals Pieter heeft ontdekt, ligt nu in jouw handen.

Meer berichten

Mijn ontmantelde muur

Vandaag deel ik mijn verhaal, niet als expert, maar als medereiziger op het pad van herstel. Laat mij je meenemen op een reis die

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Ontdek hoe ik jou help gezond en vitaal te blijven. Zodat jij kunt doen waar jij goed in bent.

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw gegevens zijn veilig bij mij en worden niet met derden gedeeld.